Kokeile klassista Runebergin torttua tämän reseptin avulla ja leivo maukkaita leivonnaisia juhlistaaksesi Johan Ludvig Runebergia. Katso ohje ja leivontaneuvot heti!
2 dl manteleita jauhettuna
2 dl kaurakeksiä jauhettuna
200 g leivontamargariinia tai voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3/4 dl kevytkermaa
vadelmahilloa
KOSTUTUSLIEMI
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2-3 rkl rommia tai muutama tippa rommiaromia
vadelmahilloa
TOMUSOKERIKUORRUTUS
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunanmehua tai vettä
Vaihtoehtoisesti valmista sokerikuorrutusta
Runebergin tortut ovat historiallisia leivonnaisia, joita nautitaan vuosittain 5. helmikuuta juhlistaen Suomen kansallisrunoilijaa Johan Ludvig Runebergiä!
1. Jauha mantelit ja keksit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi jauheeksi.
2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri yhteen kuohkeaksi seokseksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa jokaisen jälkeen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan hitaammalla nopeudella koneen käydessä. Lisää sekaan keksimuruset, mantelijauhe ja kerma. Sekoita kevyesti, älä vaivaa liikaa. Valitse leivontaan mieluiten vähintään 1/2 dl:n vetosia, tukevia ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia.
3. Voitele alumiinivuoat huolellisesti. Täytä vuoat hieman vajaiksi ja tee jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella painaen. Lisää jokaiseen syvennykseen noin 1/2 tl vadelmahilloa.
4. Asettele vuoat uunipellille väljästi ja paista 200-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia, kunnes torttujen pinta on kauniin ruskea.
5. Kuumenna vesi ja liuota siihen sokeri. Mausta seos halutessasi alkoholilla tai aromilla. Kostuta tortut rommiliemellä pullasudilla heti uunista ottamisen jälkeen.
6. Lisää kuumille tortuille keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna jäähtyä. Mittaa tomusokeri pieneen kulhoon ja lisää vähitellen sitruunamehua, kunnes syntyy notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus hillon ympärille renkaaksi. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa.
Valmistusaika: 1 tunti