Runebergintortut Resepti

25
60 min

Kokeile klassista Runebergin torttua tämän reseptin avulla ja leivo maukkaita leivonnaisia juhlistaaksesi Johan Ludvig Runebergia. Katso ohje ja leivontaneuvot heti!

Runebergin Torttu Valmistusohje - Yksinkertainen Resepti Klassisiin Runebergintorttuihin

Runebergintorttujen historia

Runebergintortut ovat perinteisiä suomalaisia leivonnaisia, joiden alkuperä juontaa 1800-luvulle. Ne on nimetty kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan, sillä tarinoiden mukaan Runeberg nautti näistä maukkaista tortuista usein aamiaisellaan. Tarinan mukaan Runebergin vaimo, Fredrika, kehitti alkuperäisen reseptin käyttäen kaapista löytyneitä raaka-aineita kuten murskattuja keksejä ja manteleita. Runebergintortut ovat sittemmin vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa kulttuurissa, erityisesti Runebergin päivänä, joka on 5. helmikuuta, Runebergin syntymäpäivä. Tällöin tortut muodostavat tärkeän osan päivän juhlintaa.

Runebergintorttujen ainekset

Runebergintorttujen valmistamiseen tarvitaan muutamia keskeisiä aineksia, jotka antavat niille niiden tunnistettavan maun. Näihin kuuluvat vehnäjauho, sokeri, voi, kananmunat, murskatut keksit, manteli ja kardemumma. Manteli ja kardemumma tuovat tortuille niiden ominaisen aromin. Kostutukseen voidaan käyttää punssia tai rommia, joka antaa makuun syvyyttä. Tortut viimeistellään vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella, jotka antavat niille niiden ainutlaatuisen visuaalisen ilmeen ja maun.

Vinkkejä runebergintorttujen valmistamiseen

Runebergintorttujen tekeminen on suhteellisen helppoa, mutta muutamalla neuvolla voidaan saavuttaa paras mahdollinen lopputulos. Ensimmäinen vinkki on murskata keksit hyvin hienoksi, jotta taikinasta tulee tasainen. Voi kannattaa vaahdottaa huolellisesti sokerin kanssa ilmavuuden lisäämiseksi. Mantelijauhe on suositeltavaa, mutta voit käyttää karkeampaa mantelimurskaa, jos haluat enemmän tekstuuria. Tortut on hyvä kostuttaa kunnolla, jotta ne pysyvät mehukkaina. Vadelmahillo tulee levittää tasaisesti ja sokerikuorrutus tehdä juuri ennen tarjoilua.

Runebergintorttujen tarjoiluehdotuksia

Runebergintortut ovat herkullisia sellaisenaan, mutta niitä voi tarjota myös monin eri tavoin. Yleinen tapa on nauttia tortut kahvin tai teen kera, mikä korostaa niiden makuja. Voit myös kokeilla tarjoilla torttuja vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera, mikä tuo lisää ylellisyyttä. Jos haluat jotain erilaista, lisää torttujen päälle tuoreita marjoja tai hedelmäviipaleita. Runebergintortut ovat erinomainen lisä juhlapöytään, jossa ne varmasti ilahduttavat vieraita.

Ainekset

2 dl manteleita jauhettuna

2 dl kaurakeksiä jauhettuna

200 g leivontamargariinia tai voita

2 dl sokeria

2 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

3/4 dl kevytkermaa

vadelmahilloa

KOSTUTUSLIEMI

2 dl vettä

1/2 dl sokeria

2-3 rkl rommia tai muutama tippa rommiaromia

vadelmahilloa

TOMUSOKERIKUORRUTUS

1 dl tomusokeria

2 tl sitruunanmehua tai vettä

Vaihtoehtoisesti valmista sokerikuorrutusta

Valmistus

Runebergin tortut ovat historiallisia leivonnaisia, joita nautitaan vuosittain 5. helmikuuta juhlistaen Suomen kansallisrunoilijaa Johan Ludvig Runebergiä!

1. Jauha mantelit ja keksit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi jauheeksi.

2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri yhteen kuohkeaksi seokseksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa jokaisen jälkeen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan hitaammalla nopeudella koneen käydessä. Lisää sekaan keksimuruset, mantelijauhe ja kerma. Sekoita kevyesti, älä vaivaa liikaa. Valitse leivontaan mieluiten vähintään 1/2 dl:n vetosia, tukevia ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia.

3. Voitele alumiinivuoat huolellisesti. Täytä vuoat hieman vajaiksi ja tee jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella painaen. Lisää jokaiseen syvennykseen noin 1/2 tl vadelmahilloa.

4. Asettele vuoat uunipellille väljästi ja paista 200-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia, kunnes torttujen pinta on kauniin ruskea.

5. Kuumenna vesi ja liuota siihen sokeri. Mausta seos halutessasi alkoholilla tai aromilla. Kostuta tortut rommiliemellä pullasudilla heti uunista ottamisen jälkeen.

6. Lisää kuumille tortuille keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna jäähtyä. Mittaa tomusokeri pieneen kulhoon ja lisää vähitellen sitruunamehua, kunnes syntyy notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus hillon ympärille renkaaksi. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa.

Valmistusaika: 1 tunti

Runebergintorttujen historia

Runebergintortut ovat perinteisiä suomalaisia leivonnaisia, joiden alkuperä juontaa 1800-luvulle. Ne on nimetty kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan, sillä tarinoiden mukaan Runeberg nautti näistä maukkaista tortuista usein aamiaisellaan. Tarinan mukaan Runebergin vaimo, Fredrika, kehitti alkuperäisen reseptin käyttäen kaapista löytyneitä raaka-aineita kuten murskattuja keksejä ja manteleita. Runebergintortut ovat sittemmin vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa kulttuurissa, erityisesti Runebergin päivänä, joka on 5. helmikuuta, Runebergin syntymäpäivä. Tällöin tortut muodostavat tärkeän osan päivän juhlintaa.

Runebergintorttujen ainekset

Runebergintorttujen valmistamiseen tarvitaan muutamia keskeisiä aineksia, jotka antavat niille niiden tunnistettavan maun. Näihin kuuluvat vehnäjauho, sokeri, voi, kananmunat, murskatut keksit, manteli ja kardemumma. Manteli ja kardemumma tuovat tortuille niiden ominaisen aromin. Kostutukseen voidaan käyttää punssia tai rommia, joka antaa makuun syvyyttä. Tortut viimeistellään vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella, jotka antavat niille niiden ainutlaatuisen visuaalisen ilmeen ja maun.

Vinkkejä runebergintorttujen valmistamiseen

Runebergintorttujen tekeminen on suhteellisen helppoa, mutta muutamalla neuvolla voidaan saavuttaa paras mahdollinen lopputulos. Ensimmäinen vinkki on murskata keksit hyvin hienoksi, jotta taikinasta tulee tasainen. Voi kannattaa vaahdottaa huolellisesti sokerin kanssa ilmavuuden lisäämiseksi. Mantelijauhe on suositeltavaa, mutta voit käyttää karkeampaa mantelimurskaa, jos haluat enemmän tekstuuria. Tortut on hyvä kostuttaa kunnolla, jotta ne pysyvät mehukkaina. Vadelmahillo tulee levittää tasaisesti ja sokerikuorrutus tehdä juuri ennen tarjoilua.

Runebergintorttujen tarjoiluehdotuksia

Runebergintortut ovat herkullisia sellaisenaan, mutta niitä voi tarjota myös monin eri tavoin. Yleinen tapa on nauttia tortut kahvin tai teen kera, mikä korostaa niiden makuja. Voit myös kokeilla tarjoilla torttuja vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera, mikä tuo lisää ylellisyyttä. Jos haluat jotain erilaista, lisää torttujen päälle tuoreita marjoja tai hedelmäviipaleita. Runebergintortut ovat erinomainen lisä juhlapöytään, jossa ne varmasti ilahduttavat vieraita.