Opi tekemään klassinen struudeli filo taikinaa hyödyntäen. Herkuttele makuaistia hivelevällä leivonnaisella, joka lumoaa makuhermot. Aloita leipomisprojekti tänään!
4 levyä lehtitaikinaa
1 dl saksanpähkinöitä
1 kananmuna voiteluun
1 tl ruokosokeria
rouhittuja mantelilastuja koristeluun
LUUMUTÄYTE
1 kg kypsiä luumuja
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
3 tl ruokosokeria
1 dl vehnäjauhoja
Struudelin nimitys juontuu saksan sanasta "Strudel", joka merkitsee pyörrettä. Perinteisesti sen tekemiseen käytetään erityisesti kehiteltyä struudelitaikinaa, mutta myös lehtitaikina tai filotaikina toimivat hyvin.
1. Esilämmitä uuni 190 asteeseen ja anna taikinalevyjen sulaa huoneenlämmössä.
2. Poista kivet luumuista ja leikkaa ne karkeiksi paloiksi. Pane hedelmäliha kannelliseen kulhoon ja lisää mausteet ja vehnäjauhot. Anna seoksen maustua jääkaapissa noin 20 minuuttia, jotta vehnäjauho sitoo ylimääräisen kosteuden.
3. Kauli sulaneet lehtitaikinalevyt mahdollisimman ohuiksi neliöiksi jauhotetulla alustalla, noin kaksinkertaiseen kokoon. Rouhi saksanpähkinät ja levitä ne taikinan yläosaan sen koko pituudelta. Levitä luumutäyte pähkinöiden päälle ja tasoita.
4. Taita taikinalevyn täytteetön alareuna puolitoista kierrosta luumutäytteen päälle ja rullaa tiiviisti pakettiin saumapuoli alaspäin. Painele vielä struudelin päädyt yhteen ja taita taskun alle.
5. Sivele struudelit kananmunalla ja ripottele päälle hienonnettua mantelia ja ruokosokeria.
6. Paista struudeleita uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, tai kunnes taikina on kullanruskea ja kypsä. Anna leivosten jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen tarjoilua.
Valmistus
aika: 50 min